Podczas gdy sformułowanie wina musującego większości ludzi przywodzi na myśl francuskie szampany, warto wiedzieć, że wiele krajów produkuje własne, równie wspaniałe wina musujące. Jednym z najznamienitszych i najbardziej kojarzonych na świecie jest hiszpańska Cava. Historia Cavy rozpoczyna się w 1872 roku, kiedy Josep Raventos Fajitos, uważany za ojca tego gatunku wina wyprodukował Cavę po raz pierwszy. Dzisiaj Hiszpania produkuje około 200 mln butelek rocznie tego wspaniałego musującego wina na użytek własny oraz na import.

Cava jest produkowana z zastosowaniem tradycyjnej metody szampańskiej z tą różnicą, że do jej produkcji używane są inne szczepy winogron niż te, w szampanach, a więc Xarel.lo, Macabeo oraz Parellada. W pierwszym kroku te trzy szczepy są poddawane fermentacji aż do uzyskania, delikatnego, cieniutkiego białego wina i butelkowane. Zanim umieści się korek w butelce dodaje się do uzyskanej już mieszanki drożdże i cukier, co spowoduje wtórną fermentację. Wtedy w butelce jest umieszczany korek tymczasowy i butelki wędrują do chłodnej piwnicy. Tak przechowywane spędzają 9 miesięcy. Podczas tych 9 miesięcy winiarze odwracają butelki, przeważnie ręcznie, co z kolei powoduje osadzenie się resztek drożdży na szyjce butelki i ułatwia usunięcie ich. Wtedy butelka korkowana jest ponownie i proces tworzenia tego wspaniałego wina jest zakończony. Warto wiedzieć, że oryginalność Cavy potwierdza czteroramienna umieszczona na wierzchu korka. Cavę należy podawać schłodzoną między 8-10˚C i można już się cieszyć doskonałym smakiem tego musującego wina.



Plan połączenia "Emart" Sp. z o.o. i Piwnica Smaków Sp. z o.o.

brak zgody