Mapa regionu ribera del dueroRegion Kastylia i Leon, dolina Ribera del Duero to jeden z najlepszych regionów winiarskich Hiszpanii.

Tutejsze winogrona osiągają niebywałą równowagę między dojrzałością a kwasowością.

Gleba w tym regionie okazała się być niezwykle sprzyjająca do produkcji wysokiej jakości win. Wiele rodzin uprawiajacych na swej ziemi kapustę nagle odkryło, że zrządzeniem losu stało się spadkobiercą wielkiej fortuny, gdy w połowie lat 80-tych odkryto niezwykłe walory winiarskie tego regionu.

Region obejmuje około 13.536 hektarów winnic, z których otrzymuje się obecnie ponad 250.000 hektolitrów wina. Wina produkują tutaj przede wszystkim rodzinne bodegi czerpiące winogrona z własnych winnic.

Wśród 9 najważniejszych Denominacion de Origen (apelacji) w regionie należy wymienić Cigales, Ribera del Duero, Rueda, Toro, Bierzo, Arlanza, Arribes, Tierras de León oraz Tierra del vino de Zamora. Trzy pierwsze stanowią nazwy znane wśród koneserów wina na całym świecie i w największym stopniu przyczyniają się do popularności win kastylijskich.

Główne odmiany winorośli to: czerwone – tempranillo, które stanowi około 85% upraw, Garnacha, Albillo, a także uniwersalny Cabernet Sauvignon, Malbec i Merlot. Przepisy DO stanowią, że czerwone Ribera del Duero musi zawierać minimum 75% Tempranillo. Do produkcji rosado głównie używa się gron Garnacha Tinta zwanego także Tinto Aragonés. W tej apelacji nie produkuje się win białych. Kupując Ribera del Duero dobrze jest wiedzieć, że wiele win klasy "crianza", z technicznego punktu widzenia jest winem "reserva". Wielu winiarzy z tego regionu woli produkować doskonałe "crianza"niż przeciętne "reserva".

 

Bodegas El Lagar de Isilla

Na terenie winnicy, poza uprawami winorośli, znajdziecie Państwo również klimatyczne zakątki ze starymi budynkami. Jest to miejsce przyjazne turystom. Właściciele zajmują się enoturystyką oraz  prowadzą własną restaurację. W podziemiach budynku restauracji znajduje się udostępniona zwiedzającym piwnica na wino powstała w XV wieku!

Winnica obejmuje powierzchnię ok. 40 hektarów. Na jej terenie uprawia się przede wszystkim Tempranillo, z którego powstaje większość z ok. 250.000 produkowanych rocznie butelek wina.

Dzięki starannej selekcji krzewów i zebranych winogron oraz nieustannym badaniom i udoskonalaniu procesu produkcji powstają tutaj wyśmienite i aromatyczne wina młode, jak również leżakowane w beczkach "roble", "crianza" i "reserva". W apelacji Ribera del Duero winnica produkuje swoje wina od 1995 roku i została za nie uhonorowana licznymi nagrodami, m.in. złotym medalem 2010 dla wina Vendimia Seleccionada ’06, srebrnym medalem 2010 dla wina Crianza ’07.

 

Bodegas Comenge

Przepięknie usytuowana winnica w samym centrum Ribera del Duero. Krajobrazy urozmaicone są starymi kościółkami i pałacami, które są dodatkową atrakcją dla gości. Teren bodegi obejmuje 16 hektarów winnic oraz 9.000 m2 ogrodów, które tworzą niesamowity klimat posiadłości.

Dzięki położeniu winnicy na wzgórzach i w dolinach, uprawiane winogrona mają doskonałe warunki do wzrostu i idealną równowagę między dostępem światła, słońca i wilgotności. Winnica produkuje ok. 150.000 butelek wina rocznie, głównie z Tempranillo. Winogrona po zerwaniu podlegają trzykrotnej selekcji ręcznej i maszynowej tak, aby do fermentacji trafiały tylko najlepsze i najbardziej wartościowe grona. Wina poddawane są fermentacji w stalowych kadziach oraz w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.

Przy współpracy z profesorami z Uniwersytetu w Madrycie specjalizującymi się w enologii i żywności, winnica stworzyła system selekcji, maceracji i kontroli procesu produkcji tak, aby pozyskiwane wina były jak najlepszej jakości.

Wprowadzone innowacje gwarantują, że powstające w Bodegas Comenge wina są aromatyczne, pełne harmonii, o wspaniałej strukturze. Efektem zmian są również nagrody i wyróżnienia przyznawane winom przez prasę specjalistycznąoraz na targach wina.



Plan połączenia "Emart" Sp. z o.o. i Piwnica Smaków Sp. z o.o.

brak zgody