Mapa włoch - region Toskanii

Ten jeden z najpiękniejszych regionów Włoch leży na zboczach Apeninów, a od zachodu graniczy z Morzem Tyrreńskim. Krajobraz ma pagórkowaty lub górzysty, jedynie bardziej płaski w pasie nadmorskim (Maremma). Piękno Toskanii sprawia, że pragnieniem każdego turysty jest choćby krótki pobyt w tym jednym z najpiękniejszych regionów Włoch, słynącym ze wspaniałych win i doskonałego jedzenia.

Dzisiejsza Toskania to wspaniałe dziedzictwo kulturowe, nowoczesny przemysł, ale również niezwykłe osiągnięcia enologiczne. O Toskanii mówi się, że jest „ikoną włoskiego winiarstwa”.  Pierwsze zapiski dotyczące uprawy win sięgają VIII w. p.n.e. i dotyczą jeszcze poprzedników Rzymian, czyli Etrusków.

W Toskanii jest blisko 70 tysięcy hektarów winnic, z których przynajmniej połowa zarejestrowana jest jako DOCG lub DOC. Z pozostałych poważną część stanowią wina IGT, w tym tzw. Supertoskany, a także VdT (Vino da Tavola - wina bez wskazania rocznika, szczepu i miejsca pochodzenia).

Króluje tutaj szczep Sangiovese, z którego powstaje najbardziej znane wino toskańskie – Chianti produkowane już od końca XIV wieku, oraz najbardziej prestiżowe - Brunello di Montalcino. Owoce odmiany Sangiovese mają grubą skórkę i późno dojrzewają. Dają wina o rubinowej barwie, bogate w garbniki, które jako młode mają cierpki smak, zaś dojrzałe są w pełni zharmonizowane. Oprócz Sangiovese niektóre wina zawierają również niewielkie (10-20%) domieszki lokalnego szczepu Canaiolo.

Terroir to środowisko w jakim powstaje wino, wzajemne oddziaływanie mikroklimatu, topografii i warunków glebowych winnicy.

1) Chianti Classico (centrum) – klimat chłodny i suchy, a gleby przeważnie wapienne; wina orzeźwiające i owocowe.

2) Montepulciano (południe) -  klimat ciepły i suchy, a gleby lekkie; wina skoncentrowane o dużej zawartości alkoholu.

Toskania posiada 6 stref produkcji win klasy DOCG: Brunello di Montalcino, Carmignano, Chianti, Chianti Classico, Vernacia di San Gimignano, Vino Nobile di Montepulciano oraz 34 strefy dla win DOC.

Chianti Classico Superiore oznacza treściwe wino o większej zawartości alkoholu. Chianti Classico Riserva – wino jedynie z najlepszych lat, dłużej leżakowane.

 

FATTORIA LA PRESURA

Położona na wysokości 300m "La Presura” rozciąga się na terenie 35 hektarów między Florencją, a Greve in Chianti. Jest pierwszym gospodarstwem otwierającym wrota słodkich wzgórz Chianti Classico. Położona jest w doskonałej harmonii między stokami wzgórz, które sprawiają, że miejsce jest niezwykle urokliwe. Posiadłość została wybudowana w XVI w., ale dopiero od 1849 r. rodzina Bucciolini rozpoczęła tutaj swoją działalność rolniczą, którą kontynuują do dzisiaj.

Nazwa winnicy ma ścisły związek z terenem, na którym się znajduje - La Presura - pochodzi od popularnej niegdyś w okolicy rośliny podobnej do ostu, która używana była przy produkcji sera pecorino.

Oprócz doskonałych win produkuje się tutaj również oliwy.

Dom został w ostatnich latach odnowiony zgodnie ze stylem z epoki, wyposażony w apartamenty. Winnica jest otwarta dla gości, którzy mogą nie tylko na miejscu posmakować wybornych win, ale również podziwiać niesamowite krajobrazy Toskanii i obcować z tutejszą przyrodą.

 

GATTAVECCHI

Ta rodzinna winnica dzięki ciężkiej pracy rodziny, która dogląda całego procesu produkcji, stała się dużym i znanym przedsiębiorstwem. Ich wartości to jakość, tradycja oraz ziemia, na której żyją i pracują.

Historia winnicy sięga XIX w., gdy w 1870 r. Valente Gattavecchi zaczął produkować pierwsze Vino Nobile na potrzeby lokalne. Dzisiaj - winnica obejmuje 48 hektarów w historycznym obszarze gminy, gdzie w zgodzie z naturą produkuje się wina z niezwykłą osobowością. Gattavecchi to miejsce historyczne z kilku powodów. Po pierwsze, to oni jako pierwsi zaczęli butelkować słynne Vino Nobile di Montepulciano. Po drugie - wino to dojrzewa w beczkach w słynnych piwnicach wykutych w skale pod kościołem Santa Maria dei Servi, których wiek sięga czasów Etrurian.

Winnica otrzymała wiele nagród i wyróżnień za swoje wina. Niektóre z nich to:
• 2006 – "Przewodnik po winach włoskich - GUIDA DEI VINI ITALIANI LM":
- wino Nobile di Montepulciano Riserva 2001: 82 punkty,
- wino Nobile di Montepulciano 2001: 79 punktów.
• 2006- "Wybór win Toskanii - SELEZIONE DEI VINI DI TOSCANA" – Wyróżnienie dla wina Nobile di Montepulciano Riserva dei Padri Serviti 2001.

Ich misją jest być, dzięki autentyczności Vino Nobile, wyznacznikiem i gwarancją jakości dla zróżnicowanych klientów.

 

PODERE PAGANICO

Mała, rodzinna winnica położona w malowniczej i słynącej z wyśmienitych win Toskanii.
Jej właściciele sami przyznają, że na początku zajmowali się robieniem wina dla zabawy. Dopiero potem zaczęli uczyć się uprawiać winorośl i produkować wino. Dzisiaj idealnie wykorzystują wspaniałe warunki, jakie daje Toskania i produkują doskonałej jakości, znane na świecie wina!

Obsadzona szczepem Sangiovese winnica produkuje sławne na całym świecie Brunello di Montalcino DOCG, Rosso di Montalcino DOCG oraz Orgia DOCG.

Wszystkie winogrona w winnicy są zbierane ręcznie, co pozwala na dokładną selekcję i wybranie tylko najlepszych. Początkowo winogrona trzymane są w kadziach ze stali nierdzewnej, a następnie starzone w drewnianych beczkach o poj. 3000l, 500l i 225 litrowych francuskich barriques.



Plan połączenia "Emart" Sp. z o.o. i Piwnica Smaków Sp. z o.o.

brak zgody