Toskania kojarzy nam się z pięknymi krajobrazami, pysznym jedzeniem i oczywiście wspaniałym winem. Na całym świecie znane są Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano czy Chianti Classico.

Nie możemy zapominać jednak o wspaniałych winach, które nie mogą zostać sklasyfikowane jako DOC lub DOCG, gdyż nie powstały z lokalnego Sangiovese, czyli Supertoskanach.DO nich należy legenda – Sassicaia.


Jej początek to marzenie studenta o nazwisku Marquis Mario Incisa della Rocchetta, który chciał stworzyć wino mogące równać się z trunkami z Bordeaux. To On w 1944 roku posadził pierwsze sadzonki Cabernet Sauvignon w Toskanii i sprowadził beczki do starzenia wina z Chateau Lafite w Pauillac.
Prace nad winem trwały kilka lat i w 1968 roku na rynek trafiło 3 tysiące butelek legendarnego wina.

Od tego momentu Sassicaia uznawana jest za jedno z najlepszych win na świecie.W 1978 Decanter Magazine uznał, że Sassaicaia to najlepszy Cabernet spośród win zgłoszonych z 11 krajów. W 1982 w Pocket Wine Book uznano, że jest to najlepsze wino na świecie.

Dzisiaj Sassicaia produkowana jest w 85% z Cabernet Sauvignon i 15% z Cabernet Franc. Średni wiek winorośli wynosi 30 lat. Produkcja roczna to 15 tysięcy skrzynek. Ta mała wydajność jest gwarancją jakości. Znawcy twierdzą, że Sassicaia najlepiej smakuje między 8 a 12 rokiem życia.



Plan połączenia "Emart" Sp. z o.o. i Piwnica Smaków Sp. z o.o.

brak zgody