Portugalia - Vinho Verde

Vinho Verde powstaje na północnym zachodzie Portugalii, w prowincji Minho. Jest to, zaraz po regionie Douro, największy portugalski obszar DOC. Minho, choć leży daleko od centrum kraju, jest kolebką państwowości portugalskiej. To właśnie tu, w hrabstwie Portucale proklamowano powstanie narodu. Region Minho jest najbardziej zielonym obszarem Portugalii i niewykluczone, że właśnie temu faktowi słynne wino zawdzięcza swoją nazwę. Minho, które nazwę swą dzieli z miejscową rzeką, rozciąga się od rzeki Duoro (okolice Porto) aż do granicy z hiszpańską Galicją. Od zachodu ogranicza ją Ocean Atlantycki, od reszty Portugalii oddzielają łańcuchy górskie. Geograficzne odcięcie od Europy, a nawet w dużym stopniu od własnego kraju, sprawiło, że żyje się tutaj spokojnie, tradycyjnie. Na malowniczych zboczach Sierra da Peneda, w zabytkowych, kamiennych wioskach, rozkład dnia niewiele różni się od tego, jaki mieli ich przodkowie w XIX wieku.

Doskonałe Vinho Verde w wersji czerwonej jeszcze niedawno dominowało. Obecnie wciąż jest bardzo chętnie popijane przez tubylców, niestety obcokrajowców nie jest w stanie uwieść niski 8% poziom alkoholu w czerwonym winie.

Określenie Verde, czyli zielony odnosi się nie do koloru, ale do świeżości i niedojrzałości wina, ponieważ w procesie produkcji używa się gron nie całkiem dojrzałych, a zatem zielonych. Vinho Verde wyróżnia się lekkością i nieznaczną kwaskowatością.

Plantacje, na których dojrzewa Vinho Verde to aż 70 tys. hektarów, czyli ok. 15% obszaru produkcyjnego w całym kraju. Zarejestrowanych jest 30 000 winiarzy, wytwarzających łącznie ponad tysiąc gatunków wina, które określa się wspólną nazwą Vinho Verde.

DOC Vinho Verde dzieli się na 6 subregionów wyznaczonych przez różnice klimatyczne i odmiany białej winorośli: AMARANTE, AVE, BAIÃO, BASTO, CÁVADO, LIMA, MONÇÃO, PAIVA, SOUSA.. Większość białego Vinho Verde to mieszanki, przede wszystkim z takich odmian jak: Azal, Loureiro, Trajadura, Avesso i Pedernão ( Arinto ). Vinho Verde białe podaje się na ogół do dań z ryb lub owoców morza, a także do białego mięsa, zawsze o temp. 8 –10oC. Ostatnio podaje się to wino również jako aperitif ze względu na jego lekkość i właściwości orzeźwiające. Najlepsze i najdroższe Vinho verde pochodzą z północnej części regionu, są jednocześnie najmniej dla tego regionu typowe, wytwarza się je ze szlachetnej odmiany Alvarinho. To ten sam szczep, który po drugiej stronie granicy – w hiszpańskiej Galicji święci triumfy jako Albarino. Otóż Vinho Verde powstającego z tego szczepu zaskakuje długowiecznością. W przeciwieństwie do całej reszty Verde ujawnia swój prawdziwy potencjał dopiero po kilku latach.

Aby zwiedzić winiarnie regionu Minho, najlepiej podążać szlakiem o nazwie Rota dos Vinhos Verdes (Szlak Zielonego Wina), który jest oznaczony znakami z wizerunkiem liścia winorośli w kolorze zielonym.

 

VERCOOPE

 

Region Minho charakteryzuje się rozproszeniem małych gospodarstw. W latach 50 – tych ubiegłego wieku zaczął się tutaj tworzyć ruch spółdzielczy. Vercoope to Związek Spółdzielni Winiarskich regionu Vinho Verde powstały w 1964 roku.

Zrzeszanie małych winnic w większe struktury gospodarcze miało na celu reprezentację tych ostatnich w celu uzyskania korzyści z produkcji i dystrybucji wina a także zwiększenie skuteczności działań marketingowych. Jednocześnie spółdzielnie walczyły o zachowanie całego bogactwa kulturowego i tradycji w produkcji wina.

Vercoope od momentu powstania znacząco wpłynęła na rozwój kultury i wiedzy o Vino Verde przez coraz szerszy krąg entuzjastów i konsumentów, pamiętając jednocześnie o konieczności dbania o producentów wina, gdyż tylko wtedy można połączyć wysoką jakość z odpowiednią ceną dla konsumentów.

Dzisiaj Vercoope to około 5000 gospodarstw winiarskich, struktury gospodarcze, związane z nimi winnice, marketing i dystrybucja Vino Verde.

Vercoope obejmuje współpracę winnic Amarante, Braga, Guimaraes, Felgueiras Famalicao, Vele de Cambra.

W ciągu kilkudziesięciu lat swojej działalności Vercoope, popierając politykę jakości i prestiżu swoich win z apelacji Vino Verde, zajęło znaczące miejsce w branży i jest punktem odniesienia dla działalności innych tego typu firm na poziomie lokalnym i krajowym.



Plan połączenia "Emart" Sp. z o.o. i Piwnica Smaków Sp. z o.o.

brak zgody