Romantyczne zamki, radośni ludzie i szlachetne wino – to i o wiele więcej to właśnie Nadrenia-Palatynat! Regiony Ahr, Eifel, Hunsrück, Naheland, Mozela-Saara (Mosel-Saar), Palatynat (Pfalz), Hesja Nadreńska (Rheinhessen), Romantyczny Ren (Romantischer Rhein)  są ze swoimi rozłożystymi winnymi wzgórzami, drzemiącymi wulkanami i tętniącymi życiem miastami różnorodne i zachwycające.'

Jako kraina wina Nadrenia-Palatynat zalicza się do pierwszych adresów w Niemczech. Około 70 % niemieckich win i win musujących wytwarza się właśnie w Nadrenii-Palatynacie.Produkuje się tutaj uznane na świecie odmiany, które wyróżnia lekkość, wyrazistość i owocowa nuta: Riesling, Gewürztraminer, Spätburgunder, Frühburgunder, Weiss- i Grauburgunder, Silvaner, Dornfelder i Müller-Thurgau.

Wiele odmian winorośli i zróżnicowane warunki glebowe powodują, że wina w RheinPfalz  nigdy nie są takie same. Każdy region prezentuje wina o własnym charakterze i zamienia degustacyjną wycieczkę w niezwykle emocjonujące przeżycie.


Hesja Nadreńska: Hesja, wraz z Palatynatem zajmuje czołowe miejsce wśród niemieckich i nadreńsko-palatyńskich regionów winiarskich. Hesja Nadreńska wyróżnia się przede wszystkim swoim Silvanerem, ale także wyśmienitymi odmianami czerwonymi, z których znane jest miasto czerwonego wina - Ingelheim. W Hesji Nadreńskiej znajdziemy też największe zagęszczenie winiarni i winnic z wyszynkiem własnych win. Hesja to także ojczyzna jakościowego wina musującego Winzersekt.

Palatynat: Region znany przede wszystkim z największego święta wina na świecie w Bad Dürkheim, ale i pierwszego a także najbardziej znanego traktu winnego – Deutsche Weinstraße (Niemiecki Szlak Winny). Szlak ten łączy na długości 85 kilometrów 130 miejscowości winiarskich Palatynatu położonych pomiędzy Bockenheim a Schweigen aż po granicę Alzacji. Palatynat z powierzchnią winnic obejmującą 23 tysiące hektarów jest drugim co do wielkości regionem uprawy winorośli w Niemczech. Palatynat Rieslingiem „stoi”. Uprawia się go tam na przeszło 5 tysiącach hektarów, z 23000 przeznaczonych ogółem pod produkcję wina.

Z uwagi na klimat przypominający niekiedy klimat śródziemnomorski (dużo dni ciepłych i słonecznych) oraz gleby (piaskowiec, lessy i wapienie) palatynackie rieslingi są znacznie łagodniejsze i bardziej aromatyczne od tych np. znad Mozeli. Już w marcu wraz ze świętem kwitnienia drzew migdałowych zaczyna się sezon festynów wina, a to dobitnie świadczy o panującym w Palatynacie łagodnym klimacie, sprzyjającym uprawie winorośli. Bardzo rzadko zdarza się, by ostra zima zmroziła winorośl lub zbyt gorące i suche lato wysuszyło grona. Natura obdarowuje ten region imponującym usłonecznieniem 2000 godzin rocznie i złotym babim latem. Opady sięgają zaledwie 500 litrów na metr kwadratowy.

Piaskowiec pstry stanowi około połowę powierzchni regionu, z wysokim udziałem skał na skraju pasma górskiego Haardt oraz piasku na nieco głębiej położonych terenach. Tutaj powstają właśnie lekkie, eleganckie rieslingi. Na glebach lessowych przede wszystkim wytwarzane są popularne wina na co dzień, Müller-Thurgau i Dornfelder. Zwietrzałe podłoże wapienne doskonale nadaje się z kolei do uprawy mocniejszych burgundów.


Mozela: Słynie z doskonałych win pochodzących z upraw na stromiznach (stromych zboczach) nad Mozelą z jej dopływami, Ruwerą i Saarą. Najważniejsza uprawianą tu odmianą winorośli jest Riesling, któremu sprzyjają łupkowe gleby.  Mozela jest uważana za najstarszy region winiarski w Niemczech. W górnym jej biegu nadal uprawia się bardzo starą odmianę, a mianowicie Elbling, który mógł być uprawiany tu już przed dwoma tysiącami lat. Wytwarza się z niego świeże, owocowe i nieskomplikowane wina wytrawne oraz wina musujące o podobnym charakterze.


Środkowa Nadrenia: Mały region winiarski położony w środkowym biegu Renu, w którym Rzymianie założyli pierwsze winnice. Dolina środkowego Renu cechuje się największym udziałem stromych winnic (85 %) wśród wszystkich niemieckich regionów winiarskich. Z powodu trudnych warunków uprawy wielu winiarzy zrezygnowało z winiarstwa i region ten posiada obecnie jeszcze tylko ok. 400 ha powierzchni winnic. Miejscowi producenci faworyzują klasyczne odmiany. Przede wszystkim Riesling znajduje w tym regionie idealne warunki do wzrostu i nabiera tu mineralnego charakteru, delikatnego aromatu i rasowej kwasowości.


Nahe: Region nad rzeką Nahe i jej dopływami Glan i Alsenz ma dwa tysiące lat tradycji uprawy winorośli. Teren chroniony jest przed zimnymi wiatrami wysokim masywem Hunsrück, a występujące na nim łagodne temperatury oraz dobre nasłonecznienie tworzą doskonały klimat dla uprawy winorośli w słonecznej dolinie o niskim poziomie opadów. Obejmuje 4400 hektarów winnic położonych wzdłuż rzeki Nahe i oferuje doskonałe warunki dla wyśmienitych win. Łagodne temperatury i wiele słońca to idealny klimat dla odmian: Müller-Thurgau, Silvaner i Riesling.  Oferty regionu dopełniają Burgunder, Kerner, Scheurebe, Portugieser i Dornfelder.


Ahr: Położony nad rzeką Ahr region winiarski o powierzchni 548 ha jest największym zwartym obszarem produkcji win czerwonych w Niemczech( 85 % produkcji to wina czerwone), a jednocześnie jednym z najmniejszym niemieckim regionem winiarskim. Jest też jednym z najdalej wysuniętych na północ regionów. O renomę czerwonych wina z regionu dbają Spätburgunder i Frühburgunder.

Podróż przez królestwo wina Nadrenię-Palatynat jest przez cały rok kulinarną atrakcją, ponieważ winiarze chętnie otwierają swoje piwnice przed amatorami wina. Winiarskie hotele i restauracje komponują czołowe wina regionu ze specyficznymi dla każdej pory roku potrawami. A gdy ktoś nie ma już ochoty na biesiady może udać się na rowerową wycieczkę z winnicy do winnicy:-).

 

WEINGUT KLAUS MEYER

 

Winnica powstała w 1987 roku kiedy to obecni właściciele postanowili sami zająć się produkcją i sprzedażą win. We wrześniu 1997 roku staraniem Dorit i Klausa Meyera powstała również niewielka winiarnia. Od 2006 pracują wspólnie ze swoim synem Mariusem Meyerem, który doświadczenie w produkcji win zdobywał w Burgundii, Kamptal i na Nowej Zelandii.

Rodzinna winnica położona jest w południowej części Niemiec, w przepięknym regionie Nadrenia – Palatynat (Pfalz). Obejmuje ona ponad 14 ha winnic. Właściciele winnicy od lat w doskonały sposób wykorzystują dogodny klimat, który ofiarowuje regionowi aż 180 słonecznych dni w roku. Wytwarzają dzięki temu wyśmienite Rieslingi, białe burgundy (Grauburgunder - Pinot Gris i Weissburgunder - Pinot Blanc) i aromatyczne odmiany jak Gewürztraminer. Pod uprawę białych szczepów jest przeznaczone 70% areału winnicy, pozostały teren upraw przeznaczony jest pod szczepy czerwone ze szczególnym uwzględnieniem Spätburgundera (Pinot Noir).

Dodatkowo posadzone są też międzynarodowe szczepy Merlot , Syrah, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.



Plan połączenia "Emart" Sp. z o.o. i Piwnica Smaków Sp. z o.o.

brak zgody