Chateau Ferriere (Bordeaux Margaux 3rd Grand Cru Classé)

Chateau Ferriere (Bordeaux Margaux 3rd Grand Cru Classé)

  • Kraj: Francja
  • Smak: Wytrawne
  • Kolor: Czerwone
  • Pojemność: 750 ml
  • Rocznik: 2002
  • Zawartość alkoholu: 13%
  • Region: Bordeaux
  • Szczepy: 75% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot
  • Temperatura podania: 17-18°C

Wytrawne wino czerwone jednolite na podniebieniu. Delikatne, ale dobrze wyczuwalne smaki czarnych owoców i przypraw. To intensywny, „czarny charakter” z łagodnymi taninami.

Starzone 20 miesięcy w dębowych beczkach.

 

Bordeaux

Najbardziej znany na świecie region winiarski położony w południowo-zachodniej Francji, nad rzekami Dordogne i Garonna, które wpływają do Zatoki Biskajskiej. Znajduje się tam przeszło 7000 „chateaux” na obszarze 120 000 hektarów. Wytwarza się tu 10% całej francuskiej produkcji win i 26 % francuskich AOC. Najważniejsze cechy geografii regionu to płaski teren, umiarkowany morski klimat, średnia roczna wysokość opadów 900 mm oraz łagodne zimy. Takie warunki sprzyjają uprawie najznamienitszych szczepów winorośli: czerwone szczepy - cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, petit verdot; białe szczepy - semillon, sauvignon blanc, muscadelle. Rzeki wyznaczają trzy podregiony: Lewy Brzeg (Garonny) z najważniejszymi dwoma regionami czyli: Haut-Medoc i Graves/Pessac-Leognan. Prawy Brzeg (Dordogne) gdzie możemy znaleźć z kolei St. Emilion i Pomerol oraz tzw. "międzymorze", czyli znajdujące się między rzekami Entre-Deux-Mers, gdzie z kolei dominują wina białe. Lewy i prawy brzeg różnią się glebami: na lewym brzegu znajdziemy przede wszystkim żwir a na prawym glinę. Stąd lepszym dla Cabernet Sauvignon jest żwirowa gleba lewego brzegu. Dla Merlot zaś korzystniejsza jest gliniasta gleba prawego brzegu.

Produkcję wina regulują surowe przepisy narzucone przez system Appellation d'Origine Contrôlée, w skrócie AOC lub AC (appellation controlee dosłownie oznacza nazwę zastrzeżoną). Tylko 35% win francuskich ma prawo oznaczać je tym znakiem. O jeden stopień niżej plasują się wina oznaczane skrótem VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieur) - około 1%.             Trzeci szczebel jakościowy zajmują tzw. Vin de Pays (wina regionalne), których najwięcej produkuje się w regionie Langwedocja-Rousillion, dawniej nazywanym "winnym jeziorem" z powodu produkowanej tam olbrzymiej ilości nieoznakowanego wina.  Reszta to wina stołowe Vin de Table (35%).

W całej Francji jest ponad 350 AC, z czego w samym regionie Bordeaux aż 57. AOC jest elementem francuskiej klasyfikacji gwarantującej pochodzenie wina z obszaru o dokładnie wyznaczonych granicach. Jej celem jest zapewnienie autentyczności wina i nie zawsze jest wyznacznikiem jego jakości. Koncepcja AC powstała po I Wojnie Światowej, ugruntowała się w dzisiejszej formie po roku 1935 i miała za zadanie m.in. zapobiec produkcji tanich imitacji wielkich win.

Zobacz opinie o nas na Opineo

Bestsellery

Obsługa Klienta
tel. 22 412 05 47
Sklep firmowy
ul. Sarmacka 20 (Miasteczko Wilanów) Warszawa
czynny 7 dni w tygodniu
w godz. 12-22


Plan połączenia "Emart" Sp. z o.o. i Piwnica Smaków Sp. z o.o.

brak zgody