Piwnica Smaków

Kieliszkiem wina wznosimy toasty przy wielu okazjach. Są sytuacje, jak toast sylwestrowy czy romantyczna randka, kiedy nie wyobrażamy sobie, aby wino mógł zastąpić inny alkohol. W innych sytuacjach zastępować wina po prostu nie chcemy, bo lubimy jego wyjątkowy smak! Ale czym wznieść toast, kiedy alkoholu pić nie możemy, nie lubimy lub nie chcemy? Również winem! Winem bezalkoholowym, które ma coraz więcej zwolenników, bo kochamy je za smak i aromat a nie koniecznie zawartość alkoholu.

Wino produkowane jest od tysięcy lat na całym świecie i przez długi czas nikt nie wyobrażał sobie, aby  mogło być produktem bezalkoholowym. Ale wino pozbawione alkoholu nie jest pomysłem naszych czasów, bo pierwsze takie produkty powstały już na początku XX w! Zaskoczeni? Jednak dopiero niedawno zainteresowaliśmy się nim na szerszą skalę i stało się ono popularne, do czego przyczyniła się zarówno moda jak i możliwości technologiczne.

Jak powstaje wino bezalkoholowe?                                                                                                                         Wino bezalkoholowe powstaje przez dealkoholizację wina klasycznego. Jest ono produkowane niemalże tak samo, jak wino tradycyjne. Proces produkcji zaczyna się od zbioru winogron ale nie kończy się, jak w przypadku wina tradycyjnego, fermentacją i butelkowaniem. Aby uzyskać wino bezalkoholowe, po fermentacji trunek poddawany jest procesowi usunięcia alkoholu przez destylacje próżniową, filtrację molekularną lub osmozę odwróconą dzięki czemu uzyskujemy produkt zawierający śladowe ilości alkoholu lub całkowicie 0%.

Wino tradycyjne i wino bezalkoholowe – różnice                                                                                                   Czym różni się wino tradycyjne od bezalkoholowego? Poza zawartością alkoholu – niczym! Robi się je z tych samych szczepów winogron, np. Sauvignon Blanc jak …..    czy Pinot Noir,  w tych samych regionach winiarskich. Istnieje tyle samo rodzajów jednych i drugich. Z powodzeniem znajdziecie zarówno wina czerwone, białe, różowe, jak i musujące. Smak win bezalkoholowych jest nieco łagodniejszy, ale są one równie aromatyczne, zależnie od szczepu bardziej orzeźwiające lub nasycone. Jakość i smak wina zależą jedynie od zaawansowania technologicznego procesu produkcji oraz od umiejętności winiarza. Można nawet spotkać wina bezalkoholowe leżakowane w beczkach!

Jak serwować wino bezalkoholowe?                                                                                                                            Jak je podawać? Jak dobierać do potraw? Dokładnie tak, jak tradycyjne wino. Wino bezalkoholowe powstało po to, aby sprawiać przyjemność pijącemu, po to abyśmy rezygnując z alkoholu nie musieli rezygnować ze szlachetnego smaku.  Aby w pełni móc się tym smakiem cieszyć, musimy przy serwowaniu wina kierować się tymi zasadami, co zawsze. Pamiętajmy o tym, aby białe wino podawać schłodzone – wtedy zachowa swoje orzeźwiające aromaty. Pamiętajmy o tym, że podając wino czerwone w tzw. temperaturze pokojowej również musimy lekko je schłodzić, ponieważ określenie powstało w czasach, gdy była ona dużo niższa od współczesnej temperatury w domach. A potrawy? Tutaj również nic się nie zmienia. Białe wina podajemy do potraw lekkich, delikatnych. Czerwone, które mimo braku alkoholu są bardziej intensywne i nasycone, podajemy do potraw aromatycznych, cięższych, do mięs, dań z grzybami i sosami. Musujące to zawsze świetny aperitif, ale też doskonały kompan sałatek czy dań kuchni orientalnej. Nie możemy zapomnieć o tym, że wina bezalkoholowe mogą być zarówno wytrawne, jak i słodkie dzięki czemu amatorzy deserów również znajdą coś dla siebie.                                                                                                                                                                  Najważniejsza jest harmonia i przyjemność picia!

Spróbujcie win bezalkoholowych z naszej oferty i przekonajcie się sami!