Lekkie, orzeźwiające, o niskiej zawartości alkoholu, przyjemnie kwasowe, delikatnie musujące… Czego trzeba więcej, aby określić Vinho Verde królem lata? Czy nie są to wystarczające powody, by zabierać je na pikniki, letnie spotkania i sączyć schłodzone w letnie dni?
Czemu zielone?
Verde po portugalsku oznacza zielone. Zielone jednak nie w kolorze, a w charakterze. Vinho Verde to młode wino pochodzące z deszczowego i chłodnego regionu Minho na północy Portugalii. Panujące tutaj warunki klimatyczne powodują, że winogrona potrzebują więcej czasu na dojrzewanie i często zbierane są jeszcze nie w pełni dojrzałe. Dzięki temu otrzymujemy wina świeże, młode, które butelkowane są niedługo po zbiorach i które należy równie szybko wypić. Pamiętajmy, że Vinho Verde nie nadaje się do starzenia a podczas zakupu należy wybierać jak najmłodszy rocznik.
Znaki szczególne Vinho Verde
Zielone wino to nie jedyna cecha charakterystyczna tego wyjątkowego wina. Kolejną jest to, że Vinho Verde to nie tylko wino białe. Chociaż stanowi ono ok. 83% produkcji, spotykamy również wina różowe i czerwone. Tradycyjnie zawsze powstaje z mieszanki lokalnych szczepów winogron wybierając z nich to, co najlepsze. Najpopularniejsze białe szczepy to alvarinho, arinto, azal, avesso, loureiro i trajadura. To z nich Vinho Verde czerpie aromaty kwiatów, cytrusów, kwasowość i posmak jabłka, nuty melona, brzoskwini oraz migdałów. Czerwone Vinho Verde produkuje się ze szczepów vinhão i padeiro, które smakują wiśnią, truskawka i mają lekko pieprzne akcenty. Vinho Verde to wina wytrawne, jak Torre de Lapella, lub półwytrawne, jak Guigas Vinho Verde White ale zdarzają się też lekko słodkie.
Historia Vinho Verde
Historia produkcji wina w Portugalii sięga starożytności a w XIV w. wino z regionu Minho wymieniane było z anglikami na wełnę. Określenie Vinho Verde po raz pierwszy pojawiło się w 1549r. Chociaż w 1876 António Augusto de Aguiar pisał o nim tak „ Vinho verde to jedno z najbardziej niezwykłych win. Jest oryginalne, młode, odświeżające, dietetyczne. Nie upaja. Właśnie dlatego je kocham – wie, jak szanować inteligencję”, to do początku XXw. było traktowane jak wyrób na własne potrzeby. Dopiero w 1949r. zarejestrowano Vinho Verde jako apelację, a w 1992r.Unia Europejska włączyła je do kategorii win jakościowych produkowanych w oznaczonych regionach. Vinho Verde cieszy się coraz większą popularnością na rynkach międzynarodowych i jest bardzo lubiane za swoją uniwersalność.
Jak pić Vinho Verde?
Jak każde lekkie, orzeźwiające wino, Vinho Verde najlepiej smakuje schłodzone. Niska temperatura pomaga zachować świeżość i kwasowość oraz wzmocnić delikatne musowanie. W ciepłe dni będzie ono doskonałym aperitifem. Vinho Verde dobrze komponuje się również z jedzeniem. Będzie idealne do sałatek, deski serów czy lekkich dań na bazie warzyw, jak i do dań ostrzejszych, z cytryną czy limonką. Skoro to wino portugalskie naturalnie skojarzymy je z rybami morskimi z grilla oraz owocami morza. Ale nie tylko – możemy podać je również do deserów owocowych. Jak na króla lata przystało!