Wino szczególne. Wino wyjątkowe. Wino stworzone do świętowania. Wino, które kojarzy się z luksusem. Jest synonimem jakości i prestiżu. Wino wyśmienite, które jest nie tylko doskonałe, ale również pełne historii i pasji. Szampan oznacza celebrowanie wyjątkowych chwil, podkreśla i czyni ważne chwile jeszcze ważniejszymi. Uwielbiany na dworach królewskich, uwielbiany przez aktorów i celebrytów, towarzyszy wydarzeniom kulturalnym i sportowym. Zawsze oznacza jakość na najwyższym poziomie. Uwielbiany, bo jest winem wyrafinowanym.
Co sprawia, że jest tak wyjątkowy?
Abyśmy wino musujące mogli nazwać Szampanem musi ono spełnić wiele warunków i być produkowane według ściśle określonych zasad. Musi być produkowane w Szampanii, metodą szampańską, z określonych szczepów winogron. Produkcja szampana to proces wieloetapowy, więc po kolei…
Szampan produkowany jest tylko w Szampanii – regionie Francji położonym w północno – wschodniej części kraju. Champange AC jest jedną apelacją, która składa się z wiosek mających status Cru, 44 o statusie Premier Cru i 17 Grand Cru. Szampania ma chłodny, kontynentalny klimat, w którym uprawa winorośli jest trudna. Krzewy muszą być przycinane, a grona selekcjonowane, co oznacza mniejszą produkcję w porównaniu do innych regionów. Zbiory winogron i selekcja odbywa się ręcznie. To wszystko sprawia, że Szampan jest jak dzieło sztuki, a każde dzieło sztuki musi też odpowiednio kosztować…
Do produkcji Szampana dopuszczone są tylko 3 szczepy winogron: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier. Białe Chardonnay daje winu lekkość, elegancję, nuty cytrusowe, kwiatowe i mineralne. Czerwone Pinot Noir to głębia, struktura i aromaty owoców. Również czerwone winogrona Pinot Meunier powodują gładkość, aksamitność, pomagają zbalansować kwasowość. Ciekawostka! Szampan może powstać tylko z białych winogron Chardonnay. Na etykiecie znajdziecie wtedy oznaczenie Blanc de Blancs, jak na etykiecie Champagne De Saint Gall Blanc de Blancs Grand Cru .
Aby wino musujące można było nazywać Szampanem musi być również produkowane w określony sposób – metodą szampańską. Z zebranych gron wyciska się sok – najczystszy sok uzyskiwany w pierwszych chwilach tłoczenia to cuvee i to właśnie z niego produkuje się najlepszego szampana, jak Bollinger Special Cuvee. Pozostały sok to taille. Potem czas na fermentację. Metoda szampańska oznacza podwójną fermentację. Pierwsza z nich to fermentacja jak w przypadku każdego innego wina. Po kilku miesiącach (od 15 do 36) fermentacji, najczęściej w metalowych kadziach, wino jest gotowe do mieszania różnych szczepów i roczników w ramach apelacji. Tak powstałą bazę szampana butelkuje się i dodaje tzw. liqueur de tirage, czyli mieszankę drożdży i cukru. Powoduje to fermentację pienistą i kwintesencję Szampana, czyli tak pożądane bąbelki. W czasie drugiej fermentacji w butelkach gromadzi się osad, który należy usunąć. Aby to zrobić butelki układane są na specjalnych półkach szyjką w dół i codziennie obracane. Kiedy osad zgromadzi się w szyjce butelki jest ona zamrażana a lodowy czop z osadem usuwany pod ciśnieniem. Po oczyszczeniu następuje doprecyzowanie smaku, które polega na dodaniu liqueur d’expédition, czyli mieszanki starego wina i cukru. Ilość dodanego cukru określa, czy Szampan jest: Brut nature, Brut zero, Non dose – bardzo wytrawny Extra brut –wytrawny Brut –wytrawny lub półwytrawny, np. Montaudon Brut z naszej oferty Extra sec/extra dry – półwytrawny Dry/sec –półsłodki Demi sec – półsłodki/ deserowy Doux – zdecydowanie słodki
Teraz pozostało już tylko dozowanie, zamknięcie butelki charakterystycznym korkiem w kształcie grzybka, zabezpieczenie i dojrzewanie pozwalające nabrać pełni smaku. Dopiero tak przygotowany unikalny trunek może trafić od naszych rąk i cieszyć nasze kubki smakowe.
Historia Szampana
A jak to się w ogóle stało, że zamiast klasycznego wina powstało tak wyjątkowe wino musujące o zastrzeżonej w 1911 roku nazwie? Jak dużo wynalazków – przypadkiem! Wino spokojne produkowane było w Szampanii od czasów romańskich, w późniejszych wiekach przede wszystkim w przyklasztornych winnicach. W chłodnym klimacie fermentacja zatrzymywała się zimą a szybko butelkowany trunek zaczynał ponownie wiosna fermentować w butelce. Była to bardziej wada i udręka winiarzy niż zapowiedź wielowiekowej, światowej kariery. Nazywany „winem diabelskim” lub saute-bouchon (wystrzeliwacz korków) bardzo przypadł do gustu Anglikom, którzy zaczęli masowo kupować wino w beczkach i butelkować samodzielnie. Kluczową rolę w drodze Szampana na salony odegrał w XVII wieku Mnich opactwa Hautvillers Dom Pierre Pérignon, który udoskonalił proces produkcji Szampana. Wprowadził dobór szczepów winogron, co miało ogromny wpływ na jakoś wina i eliminację jego wad a także przechowywał beczki z winem w stałej temperaturze i wilgotności w starych kopalniach. Wprowadził wzmocnione butelki z grubego szkła aby uniknąć wybuchania, zamykał butelki korkiem z dębu, przywiązanego do butelki włóknem nasyconym olejem aby zachować świeżość wina i pianę. Taki produkt mógł rozpocząć światową karierę! Nicolas Ruinart, Florenz Louis Heidsieck, Claude Moët, Pierre Nicolas Marie Perriet-Jouët, Bollinger, Pommery, Perrier, Clicquot – te nazwiska znane do dziś. XVIII i XIX wiek to czas powstawania Domów Szampana (istniejących do dzisiaj), które zadbały o międzynarodowy sukces tego wyjątkowego wina.
Szampan jako symbol
Szampan, jako synonim statusu społecznego ma wielu zwolenników wśród arystokracji, artystów sportowców, ludzi znanych z historii… Napoleon Bonaparte zwykł mawiać „W zwycięstwie zasługujesz na szampana, w porażce go potrzebujesz”. To jego armia miała zwyczaj w sposób spektakularny otwierać butelki szablą na znak triumfu co do dzisiaj przetrwało jako tradycja sabrage. Blasku i prestiżu Szampan nadaje uroczystościom królewskim i od wieków jest uwielbiany przez arystokrację. Podawany była na dworze Ludwika XV, pity przez Marię Antoninę a na weselu brytyjskiej królowej Wiktorii i księcia Alberta w 1840 roku podano około 1500 butelek szampana po którym puste butelki goście zabrali na pamiątkę. Szampana podawano również na Titanicu a butelki odnalezione na zatopionym wraku stały się nie tylko symbolem tragedii ale również obiektem zainteresowania kolekcjonerów na całym świecie. Szampan uwielbiany jest także przez artystów, jest nieodłącznym towarzyszem świata filmu na galach w Hollywood, Cannes i prywatnych przyjęciach, celebrują nim zwycięstwo sportowcy…
Największy, najdroższy, najbardziej ekskluzywny
Kiedy mowa o Szampanie zawsze pasuje do niego określenie ”naj”! A niektóre z nich? Największa butelka Szampana to 30-litrowy Midas od Armand de Brignac zaprezentowany w 2013r. Najdroższy Szampan na świecie to Champagne Brut Goût de Diamant – jego etykieta wykonana ze złota ozdobiona jest 19 karatowym diamentem. W 2009 roku butelka Krug Collection 1928 wyprodukowana z winogron zbieranych w latach 1926/28 została sprzedana na aukcji za 21 tysięcy dolarów. To wino, które przetrwało niemal cały wiek!
Czy potrzebujemy aż takich win? Dają poczucie wyjątkowości ale aby spróbować wyśmienitego Szampana nie musicie wydawać aż tak zawrotnych sum – w naszej ofercie znajdziecie produkty w bardziej przystępnych cenach. Sprawdźcie, jak smakuje wino, które w butelce zawiera 49milionów bąbelków!