Historia Prosecco sięga czasów starożytnych, ponieważ już w II w. p.n.e. w regionie dzisiejszego Veneto hodowano winogrona i produkowano wino. W czasach nowożytnych nazwy Prosecco po raz pierwszy użył w 1772r. naukowiec Francesco Maria Malvolti a w 1868 r. powstało Towarzystwo Naukowo-Technologiczne Trevigiana w Conegliano, promujące prawdziwą rewolucję winiarską i ustaliło wysokie standardy produkcji tego wina.
Przez długie lata była używana nazwa Prosecco zamiast Glera znanej już w czasach rzymskich. W 2009 roku powrócono do starej nazwy winogron a nazwę Prosecco zarezerwowano dla pochodzenia win z danego regionu.
Prosecco bez bąbelków? To możliwe! Przez miłośników tej odmiany nazywane tranquillo (ciche). Początkowo produkowane jest tak, jak Prosecco, lecz nie jest poddawane powtórnej fermentacji. W ten sposób powstaje wino przejrzyste i stabilne, które zachowuje delikatny smak Prosecco
Możemy dzielić Prosecco ze względu na obszar pochodzenia na DOC produkowane na nizinach, DOCG z pagórkowatych obszarów Conegliano-Valdobbiadene i Asolo czy mały obszar Valdobbiadene DOCG Superiore di Cartizze produkujący ekskluzywne wina z winnic zlokalizowanych na stromych zboczach.
Możemy dzielić Prosecco na wytrawne Extra Brut i Brut, jak Scudo Verde Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut, delikatniejsze Extra Dry, jak Ca’val Argento Prosecco czy Dry.
Możemy również nie zastanawiać się nad jego historią, zawartością cukru i obszarami pochodzenia a jedynie rozkoszować się tym cudownym, świeżym, owocowym smakiem z subtelnymi bąbelkami. To wszystko właśnie sprawia, że Prosecco jest wyjątkowym i jednym z najpopularniejszych win musujących na świecie a jego popularność stale rośnie.
I kiedy myśleliście, że nic już Was nie może zaskoczyć, pojawia się … Prosecco Rose! W 2020r. oficjalnie zatwierdzone przez organy regulacyjne zyskuje coraz większe uznanie i coraz więcej zwolenników. Produkowane z tego samego szczepu Glera, z domieszką 10-15% Pinot Noir jest delikatne, ma lekki różowy odcień i subtelną owocową słodycz.
To ogromna przyjemność móc smakować to aksamitne wino o intensywnym aromacie kwiatów i czerwonych owoców. Spróbujcie jako aperitif, do przystawek rybnych, wędlin, a także do mięs, sosów i serów o łagodnym smaku. Zamknijcie oczy i poczujcie smak lata z Montelvini Prosecco Rose DOC Brut.