Piwnica Smaków

Sauvignon Blanc – unikalne, uniwersalne, wyraziste, aromatyczne, lekkie, świeże, zróżnicowane…      W jaki sposób możemy jeszcze określić ten wyjątkowy szczep, który jest drugim pod względem wielkości upraw białym szczepem winogron na świecie i jednym z pierwszych wysokiej klasy win rozlewanych do butelek z zakrętką?

Historia

Sauvignon Blanc pochodzi z Francji, z Doliny Loary lub Bordeaux. Jego nazwa wywodzi się od słów sauvage (dziki) i blanc (biały) i oznacza nic innego, jak dziko rosnące grona. Możliwe jest, że szczep wywodzi się od starożytnej odmiany savagnin. W XVII/XVIII w. wraz z Cabernet Franc dał początek Cabernet Sauvignon.                                                                                                                                              W pierwszej połowie XIX w. sadzonki Sauvignon Blanc przewiezione zostały do Chile, a w latach 80 – tych, z winnicy Château d’Yquem w apelacji Sauternes, Charles Wetmore przewiózł je również do Kalifornii.  W 1968 r. kalifornijski winiarz Robert Mondavi przełamał trawiasty posmak win Sauvignon Blanc przez leżakowanie w beczkach i, nawiązując do francuskiego Pouilly – Fume, nazwał swoje wina Fume Blanc. Obecnie, niezależnie od tego, czy wino leżakuje czy nie leżakuje w beczkach, kalifornijscy winiarze używają dwóch nazw wymiennie.                                                                                                            Do Nowej Zelandii szczep trafił dopiero w latach 70-tych XX w. i obecnie tworzy tam trzeci największy region uprawy na świecie.

Specyfika win ze szczepu

Sauvignon Blanc jest szczepem łatwym w uprawie i odpornym. Dobrze czuje się w różnych środowiskach, stąd jego popularność w wielu regionach świata, lubi klimat słoneczny ale jednocześnie niezbyt upalny, gdzie może stracić kwasowość.                                                                      Uprawiany jest w wielu krajach jako podstawa win od wytrawnych, wyrazistych do deserowych. Charakter wina, poza czynnikami klimatycznymi,  zależy również od sposobu winifikacji, a konkretnie długości kontaktu moszczu ze skórkami: im jest on dłuższy, tym mocniejszy aromat wina. Drugim ważnym czynnikiem jest temperatura fermentacji: wyższa, stosowana przez winiarzy francuskich, pozwala wydobyć nuty mineralne, popularna wśród producentów Nowego Świata niższa temperatura wydobywa nuty owocowe.

Francja

Pochodzący z Francji szczep jest jednocześnie jednym z trzech najważniejszych białych szczepów uprawianych w tym kraju.                                                                                                                                              Uprawiamy jako podstawa win wytrawnych w morskim klimacie Bordeaux daje wina delikatne i owocowe jak Chateau Rahoul Blanc. Winogrona z przejściowego klimatu doliny Loary, rosnące na kredowo – marglowych glebach Sancerre dają wina kwiatowo – mineralne, a polecane przez nas Sancerre La Croix Au Garde Blanc jest tego idealnym przykładem.                                                                Fume znaczy dym. Wina z apelacji Pouilly Fume miały mieć posmak dymny pochodzący z gleby, w rzeczywistości pochodzi od starzenia w silnie wypalonych beczkach.                                                          Pozostawione na krzewach i późno zbierane (ang. late harvest) dojrzałe grona, kupażowane z odmiana Semillon, w apelacji Sauternes dają wyśmienite wina słodkie.

Ameryka Północna

Produkcja wina ze szczepu Sauvignon Blanc w Ameryce Północnej skupia się głównie w Kalifornii, chociaż winnice znajdują się tez w stanie Waszyngton czy Kanadzie. Sauvignon Blanc/ Fume Blanc możemy spotkać wyprodukowane w dwóch stylach: zrównoważonym, często starzonym w beczkach w stylu Roberta Mondaviego oraz w stylu zbliżonym do nowozelandzkiego z nutami owoców egzotycznych, cytrusów.

Nowa Zelandia

Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii zyskało popularność dopiero w latach 90 – tych XX w. To wtedy świat winiarski zaczęły podbijać wina z regionu Marlborough, gdzie dzięki ubogiej glebie można hodować winogrona o lepszej koncentracji aromatów, a chłodny morski klimat zapewniający długi okres wegetacji umożliwia wykształcenie w gronach równowagi między kwasowością a poziomem cukru. Nowozelandzkie Sauvignon Blanc jest intensywne i wyjątkowe a Villa Maria Sauvignon Blanc czy Hunky Dory Sauvignon Blanc potwierdzają tylko tę wyjątkowość. Próbując win z Nowej Zelandii nie zapomnijcie o niepowtarzalnym i zaskakująco smacznym musującym Marlborough Sun Sauvignon Blanc Bubbles!

Pozostałe kraje

Wina ze szczepu Sauvignon Blanc produkowane są również we włoskiej Lombardii czy Wenecji Euganejskiej, Niemczech, Austrii, Hiszpanii. Duża popularnością cieszą się jednoszczepowe wina z Chile, które bliższe są stylowi francuskiemu. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się również Sauvignon Blanc z Republiki Południowej Afryki .

Do jakich potraw podawać?

Wina ze szczepu Sauvignon Blanc są wyraziste i świeże ale również uniwersalne, co oznacza, że pasują do wielu potraw. Świetnie sprawdzą się jako aperitif, będą idealne w połączeniu z rybami, doskonale podkreślą smak szparagów, świeżych serów czy owoców morza.  Można je podać do lekkich przekąsek czy dań z ryżem. Można również delektować się nimi bez dodatku potraw!