Zapraszamy do poznania oferty ponad 240 najwyższej jakości win w naszym sklepie internetowy.
-
2 PI R
185.00 złCena dla niezalogowanych
175.75 złCena dla zalogowanych
166.50 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ACINATICO AMARONE
249.00 złCena dla niezalogowanych
236.55 złCena dla zalogowanych
224.10 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ALMAROSA PRIMITIVO
49.00 złCena dla niezalogowanych
46.55 złCena dla zalogowanych
44.10 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ALVEAR MOSCATEL
52.00 złCena dla niezalogowanych
49.40 złCena dla zalogowanych
46.80 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ANTICHE CONTRADE PRIMITIVO DI MANDURIA
72.00 złCena dla niezalogowanych
68.40 złCena dla zalogowanych
64.80 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ANWILKA
228.00 złCena dla niezalogowanych
216.60 złCena dla zalogowanych
205.20 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ARESTI ASSEMBLAGE FAMILY COLLECTION
143.00 złCena dla niezalogowanych
135.85 złCena dla zalogowanych
128.70 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ARESTI CABERNET SAUVIGNON ESTATE SELECTION
34.00 złCena dla niezalogowanych
32.30 złCena dla zalogowanych
30.60 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ARESTI CABERNET SAUVIGNON RESERVA
46.00 złCena dla niezalogowanych
43.70 złCena dla zalogowanych
41.40 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ARESTI CARMÉNÈRE ESTATE SELECTION
34.00 złCena dla niezalogowanych
32.30 złCena dla zalogowanych
30.60 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ARESTI CARMÉNÈRE RESERVA
46.00 złCena dla niezalogowanych
43.70 złCena dla zalogowanych
41.40 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
-
ARESTI CHARDONNAY ESTATE SELECTION
35.00 złCena dla niezalogowanych
33.25 złCena dla zalogowanych
31.50 złCena dla zalogowanych przy zakupie min. 6 szt.
Wino jest tak powszechne, różnorodne, znane, produkowane od tak dawna i w tak wielu miejscach na świecie, że nie potrafimy sobie wyobrazić aby mogło go nie być. Wino towarzyszy nam przy wielu okazjach, wznosimy nim toasty radosne w najlepszych momentach naszego życia, ale jego łagodny smak i aromat pozwalają nam również oderwać się od smutku. Było powodem nieporozumień, walk, zazdrości i powodem do dumy. Wino przez wieki wykształciło wokół siebie całą kulturę – hodowlę, produkcję, sposób przechowywania, podania, degustowania, picia, nawet kulturę podróżowania. Czym w takim razie jest i dlaczego budzi tyle emocji? Wino to nic innego jak napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu winogronowego. Ale ogrom możliwości, jakie nam ta fermentacja daje i liczba rodzajów win, jakie możemy w jej wyniku uzyskać powoduje, że możemy dopasować wino do każdego gustu.
Wina możemy podzielić ze względu na kolor na czerwone, białe i różowe
Wino czerwone, w różnych jej odcieniach, produkuje się z odmian ciemnych winogron a fermentacji poddawane są winogrona zgniecione wraz ze skórkami. To one nadają winu kolor oraz taniczny posmak. Do odmian ciemnych winogron zaliczamy między innymi: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Sangiovese, Malbec, Garnacha, Nero d’Avola. Wina czerwone mogą być delikatne i mniej wyraziste, łagodne, intensywnie owocowe, złożone, aromatyczne, mogą mieć wysoką zawartość tanin, wiele z nich świetnie nadaje się do starzenia. Odnajdziemy w nich aromaty owocowe (nuty malin, truskawek, wiśnie, jeżyn), przyprawy, nuty kawy czy wanilii, posmak dymu lub czekolady… Z produkcji czerwonych win słynie choćby region Bordeaux, Burgundia we Francji; Toskania, Piemont, Puglia, Veneto, Sycylia we Włoszech; Rioja, Ribera del Duero, Priorat w Hiszpanii. Są one również z powodzeniem produkowane w Chile, Nowej Zelandii, Stanach Zjednoczonych czy Gruzji.
Wino różowe, rosé rosado rosato, produkowane jest z ciemnych odmian winogron ale skórki tylko przez krótki czas macerowane są z moszczem. Przed fermentacją skórki są oddzielane, stąd tylko lekki zabarwienie wina. Wina różowe charakteryzują się delikatnym, owocowym smakiem i aromatem, często z nutami truskawek, malin, cytryny, grejpfruta, brzoskwiń czy melona. Najbardziej znane i niepowtarzalne różowe wina pochodzą z Prowansji i Doliny Loary we Francji. Lubiane są również te z Włoch, Hiszpanii czy krajów Nowego Świata.
Wino białe powstaje z bezbarwnego miąższu winogronowego zarówno białych jak i ciemnych odmian winogron. Jeśli do produkcji używane są odmiany ciemnych winogron, należy zadbać o to, aby barwniki ze skórki nie zabarwiły miąższu i nie zmieniły jego koloru. Odmiany białych winogron to: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Pinot Grigio, Trebbiano, Albarino, Chenin Blanc i inne. Wśród win białych znajdziemy kwiatowo – owocowe, dobrze zbudowane i dojrzewające w beczkach, słodkie. Znakomite białe wina pochodzą z Doliny Loary, Burgundii i Alzacji we Francji; z Marlborough w Nowej Zelandii; z Hiszpanii, Włoch, Niemiec, Polski, Austrii, Węgier i krajów Nowego Świata.
Wina możemy podzielić również na spokojne i musujące
Wino musujące to takie, które w procesie produkcji zostało nasycone dwutlenkiem węgla, co spowodowało charakterystyczne bąbelki. Dwutlenek węgla może powstać w sposób naturalny lub być dodany sztucznie. Wina musujące wytwarzane są z białych i ciemnych szczepów winogron. Najbardziej znanym i jednocześnie szczególnym i wyjątkowym winem musującym jest Szampan (Champagne), którego nazwa pochodzi od regionu produkcji – Szampanii – i została zastrzeżona w 1911 r. Metoda produkcji Szampana polega na wtórnej fermentacji w butelce, co daje bardziej złożony smak i większą ilość bąbelków. Nazwana została szampańską lub tradycyjną. Inne popularne wina produkowane metodą szampańską to hiszpańska Cava, włoska Franciacorta, francuski Cremant (wino musujące produkowane w innych regionach niż Szampania),niemiecki Sekt. Wino musujące może również być produkowane metodą charmat. Tutaj druga fermentacja zachodzi nie w butelce ale w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Jest ona szybsza i pozwala na większą kontrolę produkcji niż metoda szampańska a wyprodukowane wina mają bardziej owocowe aromaty. Najbardziej znane wina musujące wyprodukowane metoda charmat to włoskie Prosecco i Lambrusco.
Wino spokojne możemy podzielić również ze względu na zawartość cukru zgodną z rozporządzeniem Komisji Europejskiej na wytrawne (dry, sec), półwytrawne (medium dry, demi-sec), półsłodkie (medium sweet, moelleux) oraz słodkie (sweet, doux).
W przypadku win musujących dzielimy je na brut nature, extra wytrawne (extra brut), bardzo wytrawne (brut), wytrawne (extra dry), półwytrawne (dry, sec), półsłodkie (medium sweet, demi-sec) i słodkie (sweet, doux).
Jakie spotykamy jeszcze podziały win?
Znajdziecie również wina odmianowe opisane nazwą szczepu, z którego zostały wyprodukowane. Niektóre wina powstają z jednego szczepu winogron, inne są mieszanką kilku szczepów a ich zawartość procentową w poszczególnych winach określają regulacje prawne danego kraju lub regionu.
Wino rocznikowe to wino wyprodukowane z winogron zebranych w danym roczniku. Tutaj również kraje i regiony określają zawartość winogron z danego rocznika, w UE musi to być przynajmniej 85%.
Wino wzmacniane produkowane jest w Portugalii (Porto, Madeira), Hiszpanii (Sherry, Malaga), we Włoszech (Marsala). To takie wino, do którego w czasie procesu produkcji dodaje się destylat gronowy, aby zwiększy zawartość alkoholu do 17-20%. W przypadku Porto alkohol dodawany jest w trakcie fermentacji, gdy wino ma wysoki poziom cukru. W przypadku Sherry i Marsala dodaje się go pod koniec procesu balansując smak wina między słodyczą a kwasowością.
Wino bezalkoholowe są coraz częściej spotykane. Część z nich ma tylko zredukowaną zawartość alkoholu, inne są go zupełni pozbawione. Wina te produkowane są w sposób klasyczny jak inne wina i na końcu poddawane procesowi dealkoholizacji. Może ona polegać na destylacji, odparowaniu, wymrażaniu, ekstrakcji, które pozbawią wino zawartości alkoholu.
Jeśli nie wiecie, które wino z naszej oferty wybrać, z przyjemnością doradzimy i postaramy się wybrać takie, które będzie Wam najbardziej smakowało!