Piwnica Smaków

Pierwsze promienie słońca i pierwsze ciepłe dni budzą w nas tęsknotę za spędzaniem czasu na świeżym powietrzu. Jesteśmy bardziej aktywni, ale nie tylko w ten sposób chcemy spędzać czas. Wiosna i lato to również czas wyczekiwanych, popołudniowych spotkań i przyjęć w ogrodach i na tarasach oraz weekendowych wyjazdów na łono natury. Takie spotkania to czas relaksu i pysznego jedzenia. Tutaj najczęściej myślimy o spotkaniach przy grillu. Sezon zaczynamy zwykle w majówkę, czyli przedłużony majowy weekend.

Kto nie wspomina świeżo pieczonego mięsa, ryb, kiełbasek? Kto nie rozmarzy się na myśl o grillowanych warzywach, aromatycznych marynatach, lekkich sałatkach jedzonych w promieniach zachodzącego słońca? Do tego dobre wino i przepis na idealną biesiadę gotowy! Tylko: dobre, czyli jakie?

Wino do grilla – o tym pamiętaj

Trudno będzie znaleźć wino, które będzie pasowało do wszystkich potraw. Chyba, że będziemy kierować się zasadą: sami decydujemy które połączenia win z potrawami są dla nas najlepsze J.    Jeśli jednak chociaż trochę chcemy trzymać się zasad, to:

Wina czerwone, w tym taninowe, podajemy z potrawami wyrazistymi w smaku.                               Wina kwaskowate (białe, różowe i niektóre czerwone) mogą zrównoważyć wyrazisty smak posiłków. Gdy na dworze jest ciepło, schładzamy nie tylko białe ale i czerwone wina. Ciepłe będą niepijalne.

Pamiętajmy też o odpowiednich naczyniach i przygotujmy kieliszki do wina – będzie smakowało i wyglądało dużo lepiej, niż w plastikowych kubeczkach!

Jakie wino podać do konkretnych potraw?

Menu na spotkanie przy grillu planujemy zwykle wcześniej. Przygotowujemy do grillowania mięsa, warzywa, owoce.  Na stole pojawiają się również świeże warzywa i owoce. Grillowanie zwykle trwa jakiś czas, który warto umilić aperitifem. Aby pobudzić kubki smakowe możemy podać wina ze szczepu Sauvignon Blanc – np. Nos Racines Sauvignon Blanc – lub musujące Prosecco Guerrieri Rizzardi Prosecco Extra Dry.                                                                                                                                                  A potem możemy zaczynać ucztę!

Wieprzowina z grilla

Karkówka, kiełbaski, żeberka… To sporo tłuszczu.  Potrzebujemy win dobrze zbudowanych, o wyraźnych nutach owocowych, ze szczepów Merlot, Tempranillo, Syrah. Spróbujcie Aresti Trisquel Assemblage Gran Reserva  lub Vina Bujanda Crianza. Jeśli pijacie tylko wina białe, proponujemy Klaus Meyer Riesling Trocken  albo beczkowane Chardonnay.

Wołowina z grilla

Czerwone mięso, tym bardziej aromatyczne z ziołami,  dobrze czuje się w towarzystwie win mocnych, beczkowanych, z większą ilością tanin. Chianti, Shiraz, Tempranillo, klasyczne wina z Bordeaux, argentyński Malbec… Polecamy Particular Bianchi Malbec, Chateau Grand Barrail Lamarzelle czy Cinquantina Chianti Superiore DOCG.

Drób z grilla

Drób to mięso chude i delikatne, dlatego możemy pozwolić sobie na lżejsze wina.  Tutaj wybór jest naprawdę duży i zadowoli miłośników zarówno czerwonych jak i białych win. Zależnie od użytych przypraw, sosów i dodatków polecamy białe wina ze szczepu Chardonnay, np. Woodhaven Chardonnay czy Domaine Fevre Chablis albo Riesling. Z win czerwonych świetne będą wina lekkie, choćby Hunky Dory Pinot Noir lub Legado Munoz Garnacha,

Ryby z grilla

Ryby to delikatne mięso, które dobrze smakuje z białym winem. Doskonałym wyborem będzie wspominany wcześniej Riesling, ale również pełne, mineralne Martin Codax Albarino. Jeśli planujecie podać grillowanego łososia, przygotujcie schłodzone Chardonnay.

Warzywa i owoce z grilla

Warzywa nie mają w sobie tłuszczu i są delikatne w smaku, lepiej więc unikać również ciężkich win. Ale Sauvignon Blanc, Verdejo czy Guigas Vinho Verde będą idealne.                                                            A co z owocami? Jeśli i owoce podajemy przyrządzone na grillu możemy pokusić się o Kendermanns Riesling Spatlese,   Klaus Meyer Gewurztraminer albo… Albo Prosecco, które piliśmy jako aperitif.

A co zrobić, kiedy grillowanie jest decyzją spontaniczną i nie mamy czasu ani możliwości, aby dobrać wino do każdej potrawy? Możemy wybrać jedno wino białe i jedno czerwone, zależnie od ulubionych aromatów – Riesling lub Sauvignon Blanc, Pinot Noir lub Malbec świetnie dadzą sobie radę z różnorodnością potraw a wy będziecie świetnie się bawić!