Niezależnie od pogody, gdy mówimy „maj” myślimy o słońcu i przyjemnościach. Wybiegamy myślami do nadchodzącego lata, które kojarzy nam się z gorącymi popołudniami chętnie spędzanymi w cieniu, z ciepłymi wieczorami w gronie znajomych. Lato to również wolność, urlop, wyjazdy. Gdy myślimy o lecie często pojawia się również smak delikatnego i orzeźwiającego wina. Może to nie przypadek, że właśnie 17 maja obchodzimy Dzień Pinot Grigio, szczepu dającego przede wszystkim wina lekkie, łatwe do picia, delikatnie owocowe.
Historia i pochodzenie
Pinot Grigio, lub inaczej Pinot Gris, to pochodzący z Francji biały szczep z rodziny pinot, który charakteryzuje się szarawą skórką winogron. Pinot po francusku oznacza szyszkę, a Gris to szary.
Historia szczepu Pinot Gris sięga średniowiecznej Burgundii, gdzie nazywany był Fromenteau. Z Burgundii powędrował do Szwajcarii, potem do Włoch gdzie do dzisiaj znany jest pod nazwą Pinot Grigio, w kolejnych latach na Węgry, do Niemiec. Co ciekawe, w każdym z krajów ten sam szczep znany jest pod inną nazwą. We Francji uprawiany był w Burgundii, Szampanii, Dolinie Loary, Alzacji. To właśnie w Alzacji warunki klimatyczne i glebowa okazały się najbardziej sprzyjające i obecnie jest to podstawowy szczep regionu a idealnym przykładem alzackiego Pinot Gris jest mocne i eleganckie wino Hugel Pinot Gris.
Włoskie Pinot Grigio
Włochy to podstawowe skojarzenie z Pinot Grigio. Nic dziwnego, gdyż szczep jest we Włoszech powszechnie uprawiany, szczególnie w regionach północnych: Lombardii, Wenecji Euganejskiej, Trydencie-Górnej Adydze. W przeciwieństwie do alzackich, daje on tutaj przede wszystkim wytrawne, lekkie, codzienne wino popularne na całym świecie. We włoskich winach szczepu Pinot Grigio odnajdziemy aromaty kwiatów, smaki brzoskwiń, nuty cytrusów, lekkich perfum, zielonego jabłka i wyraźną kwasowość. Wina te mogą być różnorodne, czasem orzeźwiające, innym razem bardziej aromatyczne. A o tym, jak różnorodne mogą być wina ze szczepu Pinot Grigio i z jakimi potrawami smakują najlepiej, przekonacie się poznając nasze wina:
Casa Giona Pinot Grigio – wyrafinowane wino z Veneto, z subtelnymi niuansami cytrusów, owoców pestkowych i kwiatów, z apetycznym balansem soczystych owoców i odświeżającej kwasowości, a jednocześnie dobrze zaokrąglone i miękkie. Idealne jako aperitif, z rybami i owocami morza, przekąskami warzywnymi, sałatami, drobiem i smażonymi białymi mięsami.
Guerrieri Rizzardi Pinot Grigio – owocowe Pinot Grigio z młodych winnic leżących na wzgórzach na wschód od Werony. Nuty cytrusowe i słodkie równoważy świetna mineralność. Wino wyraziste, o zdecydowanym charakterze. Sprawdzi się jako aperitif ale również będzie pasowało do dań kuchni azjatyckiej.
Kaltern Pinot Grigio – lekko mineralne białe wino z górskiego regionu północnych Włoch, Alto Adige. Na podniebieniu pełne krągłych nut, z właściwie zbalansowaną kwasowością dającą uczucie świeżości, w smaku lekko pikantne z wyraźną owocową nutą ananasa, banana i dojrzałej gruszki.
Niespodzianka
A na koniec niespodzianka! Z początkiem XXI wieku Pinot Gris dotarło również do Nowej Zelandii i z powodzeniem produkowane jest w regionie Marlborough i Hawkes Bay. Z regionu Hawkes Bay pochodzi aromatyczne, soczyste i rześkie wino, pełne aromatów gruszek i moreli z cytrusową kwasowością – Sileni Cellar Selection Pinot Gris. Jak wszystkie Pinot Gris/Grigio możecie je podać do białych mięs lub dań kuchni azjatyckiej.