Piwnica Smaków

Shop

Blog winiarski

Lubicie? Szczep Riesling

Chcemy napić się młodego wina, które jest owocowe i aromatyczne – sięgamy po Rieslinga. Myślimy o winie z nutami zielonych jabłek, grejpfruta, agrestu – sięgamy po Rieslinga. Mamy ochotę na  nuty trawiaste, rześki smak i wysoką kwasowość – sięgamy po Rieslinga. Lubimy wino nadające się do leżakowania, w którym...

Czytaj więcej
vinhoverde

Dlaczego lubimy Vinho Verde?

Lekkie, orzeźwiające, o niskiej zawartości alkoholu, przyjemnie kwasowe, delikatnie musujące… Czego trzeba więcej, aby określić Vinho Verde królem lata? Czy nie są to wystarczające powody, by zabierać je na pikniki, letnie spotkania i sączyć schłodzone w letnie dni? Czemu zielone? Verde po portugalsku oznacza zielone. Zielone jednak nie w kolorze, a...

Czytaj więcej

Lubicie? Szczep Pinot Grigio

Niezależnie od pogody, gdy mówimy „maj” myślimy o słońcu i przyjemnościach. Wybiegamy myślami do nadchodzącego lata, które kojarzy nam się z gorącymi popołudniami chętnie spędzanymi w cieniu, z ciepłymi wieczorami w gronie znajomych. Lato to również wolność, urlop, wyjazdy. Gdy myślimy o lecie często pojawia się również smak delikatnego...

Czytaj więcej

Lubicie? Szczep Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc – unikalne, uniwersalne, wyraziste, aromatyczne, lekkie, świeże, zróżnicowane…      W jaki sposób możemy jeszcze określić ten wyjątkowy szczep, który jest drugim pod względem wielkości upraw białym szczepem winogron na świecie i jednym z pierwszych wysokiej klasy win rozlewanych do butelek z zakrętką? Historia Sauvignon Blanc pochodzi z Francji, z Doliny...

Czytaj więcej

Wino do grilla

Pierwsze promienie słońca i pierwsze ciepłe dni budzą w nas tęsknotę za spędzaniem czasu na świeżym powietrzu. Jesteśmy bardziej aktywni, ale nie tylko w ten sposób chcemy spędzać czas. Wiosna i lato to również czas wyczekiwanych, popołudniowych spotkań i przyjęć w ogrodach i na tarasach oraz weekendowych wyjazdów na...

Czytaj więcej

Lubicie? Prosecco

Historia Prosecco sięga czasów starożytnych, ponieważ już w II w. p.n.e.  w regionie dzisiejszego Veneto hodowano winogrona i produkowano wino. W czasach nowożytnych nazwy Prosecco po raz pierwszy użył w  1772r. naukowiec Francesco Maria Malvolti a w 1868 r. powstało Towarzystwo Naukowo-Technologiczne Trevigiana w Conegliano, promujące prawdziwą rewolucję winiarską...

Czytaj więcej

Jak dobrać wino do weselnego menu?

Wymarzony dzień! Ślub! A po nim wesele. Przygotowane i zaplanowane w najdrobniejszych szczegółach. Suknia, buty, muzyka, kwiaty, dekoracje, menu, toasty. Chciałoby się nawet pogodę zaplanować… Oczywiste jest zatem, że coraz częściej dbamy również o właściwy dobór alkoholi do weselnego menu.                                                                                                                                                          Do niedawna na polskich weselach królowała wódka uzupełniana kilkoma...

Czytaj więcej

Kilka słów o Whisky

Przytulny pokój, nastrojowe ciepłe światło, wygodny fotel lub kanapa, w tle ulubiona muzyka, towarzystwo do rozmowy lub dobra książka do czytania w ciszy i ten niepowtarzalny zapach i smak… Za każdym razem inny, zaskakujący chociaż znany, delikatny lub wyrazisty. Whisky. Nie na miejscu wydaje się być pytanie: Za co...

Czytaj więcej

Kilka słów o winach ekologicznych

Ekologia… Co to takiego? Świadomość czy chwilowa moda? Wynika z naszej rzeczywistej wiedzy i troski środowisko czy jest tylko urozmaiceniem i podążaniem za trendami?                                   Jesteśmy coraz bardziej świadomi potrzeby dbania o środowisko naturalne i coraz więcej wokół nas osób, które podczas zakupów wybierają produkty przyjazna naturze. Czy tak jest...

Czytaj więcej

Wino do potraw wielkanocnych

Wielkanoc to wyjątkowy moment w roku – przyroda budzi się do życia, dni robią się coraz dłuższe, a my spotykamy się z bliskimi, by wspólnie celebrować święta. Na stołach pojawia się cała gama potraw – od śniadaniowych klasyków po bardziej wyrafinowane dania i desery. A skoro mowa o uczcie,...

Czytaj więcej