Piwnica Smaków

Chcemy napić się młodego wina, które jest owocowe i aromatyczne – sięgamy po Rieslinga. Myślimy o winie z nutami zielonych jabłek, grejpfruta, agrestu – sięgamy po Rieslinga. Mamy ochotę na  nuty trawiaste, rześki smak i wysoką kwasowość – sięgamy po Rieslinga. Lubimy wino nadające się do leżakowania, w którym z wiekiem pojawiają się nuty benzyny, kojarzone też z naftą, olejem lub gumą – sięgamy po Rieslinga.                                                                                                                                               Riesling, bo o nim mowa, to szlachetna biała odmiana winorośli, który jest jednym z trzech najbardziej popularnych białych szczepów na świecie (obok Chardonnay i Sauvignon Blanc).

Historia i pochodzenie

Niepodważalną ojczyzną i królestwem Rieslinga są Niemcy. To tutaj produkuje się z niego każdy rodzaj wina: od delikatnych wytrawnych po niemal wieczne wina deserowe. Szczep Riesling pochodzi znad Renu i wywodzi się od uprawianej w średniowieczu lokalnej odmiany gouais blanc. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z XV w. Rozwój uprawy i produkcji win ze szczepu Riesling nastąpił pod koniec  XVIII w. po wydaniu przez biskupa Trewiru dekretu  nakazującego zniszczenie dotychczas uprawianych winnic i obowiązkowe nasadzenia odmianą Riesling. Od tamtej pory wzrosła jego renoma a mówiąc o Rieslingu myślimy przede wszystkim o tych produkowanych w Niemczech, Alzacji i Austrii.

Charakterystyka

Riesling jest aromatycznym gatunkiem winorośli o kwiatowym, niemal perfumowanym bukiecie i wysokiej kwasowości. Zwykle pija się je jako młode, świeże wina. Ale jest to szczep, który świetnie nadaje się tez do leżakowania. Najlepsze do przechowywania są Rieslingi słodkie ale najlepsze wytrawne również mogą leżakować nawet 100 lat.                                                                            Charakterystyczną cecha Rieslinga jest to, że oddaje on winu dużo cech z ziemi, w której rośnie. Wino z każdego regionu będzie więc inne a ich różnorodność jest nieskończona.                                                                         Jeśli szukacie wina o aromatach cytrusów, ananasa i jabłka, podkreślonych delikatną nutą siana i akcentem krzemienia, delikatnie słonawego z wyrazista owocowością i orzeźwiającą kwasowością powinniście spróbować Klaus Meyer Riesling Trocken.                                                                                              Kiedy macie jednak ochotę na wino o przyjemnej strukturze powstałe z gron rosnących na glebach kamiennych, o aromatach skórki z cytryny i rześkiej mineralności to idealny dla was będzie Kendermann Riesling Kalkstein.

Rodzaje i klasyfikacja

Wina niemieckie dzielimy na stołowe i jakościowe. Wina jakościowe to wina klasy Qba pochodzące jedynie z 13 określonych regionów winiarskich oraz wina klasy QmP, które są najwyższej jakości winami niemieckimi. Muszą one mieć również określony stopień dojrzałości gron, z których powstały. Na etykietach niemieckich Rieslingów znajdziecie następujące określenia:                                                    Kabinett – winogrona pochodzą z klasycznych zbiorów. Są to wina najlżejsze, które pijemy w ciągu 1-5 lat.                                                                                                                                                                                  Spätlese – „późne zbiory”. Wino bardziej skoncentrowane, z winogron zbieranych minimum tydzień po normalnych zbiorach. Otrzymujemy wina od wytrawnych po słodkie, które są dobre do spożycia po 3-6 latach. Idealnym przykładem z naszej oferty jest Kendermanns Riesling Spatlese                Auslese – intensywne i dobrze zbudowane wina  z ręcznie wybranych najbardziej dojrzałych kiści winogron, które w dobrych latach mogą być zainfekowane przez pleśń szlachetną. Najlepsze są po 5-10 latach, ale mogą również leżakować 10-20 lat.                                                                            Beerenauslese – rzadkie i drogie wino sporządzone z pojedynczo zbieranych, przejrzałych jagód często zainfekowanych przez pleśń szlachetną.  Słodkie deserowe wino, które może być przechowywane przez lata.                                                                                                                            Trockenbeerenauslese   bardzo rzadkie i bardzo drogie wino z pojedynczych przejrzałych i zasuszonych jagód, zwykle zainfekowanych przez pleśń szlachetną. Jest bardzo skoncentrowane, bogate i może dojrzewać niemal wiecznie.                                                                                                     Eiswein – to raczej specjalna metoda produkcji. Oznacza dokładnie wino lodowe, czyli zrobione z gron przemrożonych na krzakach, jak gęsty i aromatyczny Black Tower Eiswein z naszej oferty.

Na etykietach znajdziecie również określenie trocken, które oznacza wytrawny.

Riesling a potrawy

Riesling to wino o doskonałej równowadze między słodyczą a kwasowością, jest wszechstronny. Dzięki temu jest winem idealnie współgrającym z jedzeniem. Doskonale sprawdzi się jako aperitif w towarzystwie lekkich przekąsek. Jego świeżość i kasowość czynią go idealnym towarzyszem ziół, sałatek czy sushi. Kwiatowo cytrusowy charakter Rieslinga australijskiego Wakefield Estate Riesling pozwala podać go do dań kuchni azjatyckiej. Współgra z daniami kuchni niemieckiej ale również rybami i owocami morza, w które bogata jest kuchnia śródziemnomorska.

Regiony produkcji

Riesling to szczep niemiecki i to w Niemczech znajduje się najwięcej winnic produkujących wina ze szczepu. Główne regiony produkcji to:                                                                                                                  Mozela – powstają tam wina delikatne, mineralne i kwasowe                                                                            Palatynat (Pfalz) – wina z tego regionu są bardziej wyraziste i owocowe                                                                       Rheingau – tutejsze Rieslingi są bogatsze w aromaty, często z nutami miodu

Alzacja (Francja) to drugi największy obszar produkcji Rieslinga. Szczep uprawiany jest tutaj od XV w. i pokrywa obecnie 1/5 alzackich winnic. Tutejsze Rieslingi znacznie różnią się od niemieckich. Gliniasta gleba daje wina bardzo wytrawne, mineralne i kwasowe. Są doskonałe do starzenia, ale nigdy nie dojrzewają w dębowych beczkach. Riesling, wraz z odmianami Muscat, Gewürztraminer i Pinot gris jest dopuszczony do najwyższego stopnia klasyfikacji win alzackich, Alsace Grand Cru.       

Austria to trzeci obszar produkcji Rieslinga. Tutejsze Rieslingi są gęste, pełne i wyraziste, przede wszystkim wytrawne. Ich znakiem rozpoznawczym jest długi finisz zakończony nutką pieprzu.

Australia, Nowa Zelandia, Stany Zjednoczone i inne to kraje, w których również produkowane są wina z odmiany Riesling.  W tych krajach są jednak daleko za innymi wiodącymi szczepami.

Ciekawostka

Niewiele osób wie, że istniej również czerwona odmiana Rieslinga (roter riesling) – to klon rieslinga o czerwonym kolorze, w dalszym ciągu jest to jednak odmiana biała. W niewielkiej ilości uprawiany jest na terenie Austrii i Niemiec.